JavaScriptin tulee olla päällä. This page requires JavaScript. Den sida kräver JavaScript.
Tämä lomake on tarkoitettu itsearviointiin ikäihmisen avun tarpeen ja saatavilla olevien palvelujen kartoittamiseksi. Täyttämänne lomakkeen voi lähettää eteenpäin palveluohjaajalle. Lähetettyänne lomakkeen palveluohjaaja ottaa teihin yhteyttä 7 arkipäivän sisällä. Jos tarvitsette apua kiireellisemmin, soittakaa ikäihmisten palveluohjaukseen.
Vastatkaa kysymyksiin parhaan tietonne mukaisesti. Jos vastaatte läheisenne puolesta, ajatelkaa hänen tilannettaan.
Jos tarvitsette apua paljon tai säännöllisesti päivittäisissä toimissanne ja saatte apua läheiseltänne/omaiseltanne, teillä voi olla oikeus omaishoidon tukeen. Omaishoidon tuen tarvetta voitte arvioida myös Omaolo-palveluarvion avulla.
INFO: Jokapäiväisistä askareista suoriutuminen on tärkeää ikäihmisen hyvinvoinnin ja kotona asumisen kannalta. Tapaturmien mahdollisuutta voi vähentää ja turvallisuutta arjessa lisätä huolehtimalla terveydestään ja toimintakyvystään. Säännöllinen liikunta, riittävä ja monipuolinen ravinto, asianmukainen lääkitys sekä hyvän mielialan ylläpitäminen ovat hyvän terveydentilan kulmakiviä. Palveluohjaukseen kannattaa olla yhteydessä, jos toimintakyvyn heikkeneminen vaikeuttaa arjessa suoriutumista. Muutosten taustalla voi myös olla terveydellisiä syitä, joiden selvittämiseksi voi olla syytä ottaa yhteyttä omaan terveysasemaan.
Kotiapua voi hankkia yksityisiltä palveluntuottajilta. Palveluiden ostamisessa voi hyödyntää kotitalousvähennystä. Lisäksi tietyissä tilanteissa palvelut on mahdollista saada arvonlisäverottomina. Hämeenlinnan alueella yksityistä kotipalvelua tarjoavia yrityksiä voitte etsiä seuraavista linkeistä:
Yksityistä kotipalvelua tuottavat yritykset,
Linnan Kehityksen palveluhakemisto.
Ateria-, kauppa- ja asiointipalveluja voi hankkia yksityisten palveluntuottajien kautta. Palveluiden ostamisessa voi hyödyntää kotitalousvähennystä. Lisäksi tietyissä tilanteissa palvelut on mahdollista saada arvonlisäverottomina.Hämeenlinnan alueella yksityistä kotipalvelua tarjoavia yrityksiä voitte etsiä seuraavista linkeistä:
Yksityistä kotipalvelua tuottavat yritykset
Hämeenlinnan joukkoliikenne ja palvelulinjat ovat hyvä vaihtoehto ikäihmisten asiointiliikenteeseen. HUOM! Taloudellisten asioiden hoitoa kysytään lomakkeella erikseen.
INFO: Jos tarvitsette säännöllisesti apua itsestä huolehtimisen perusasioihin, kuten lääkehoito, peseytyminen, pukeutuminen tai ravitsemus, on palveluntarvettanne hyvä selvittää tarkemmin palveluohjaajan kanssa. Tällöin voi olla tarve esimerkiksi kotihoidon palvelulle.
Jos lääkehoidon huolehtimisessa on hankaluuksia, on palvelutarvettanne selvitettävä tarkemmin. Täytettyänne lomakkeen lähettäkää se eteenpäin palveluohjaukseen, niin teihin ollaan yhteydessä 7 arkipäivän sisällä. Lääkehoidosta huolehtimiseen on olemassa erilaisia vaihtoehtoja kuten apteekin annosjakelupalvelu ja lääkeautomaatti. Tietyissä tilanteissa lääkehoidon huolehtimiseksi voidaan tarvita kotihoidon apua.
Jos päivittäisessä peseytymisessä ja henkilökohtaisen hygienian hoitamisessa on hankaluuksia, on palvelutarvettanne selvitettävä tarkemmin. Täytettyänne lomakkeen lähettäkää se eteenpäin palveluohjaukseen, niin teihin ollaan yhteydessä 7 arkipäivän sisällä. Jos tarvitsette apua vain suihkussa käymiseen, tulee teidän ostaa suihkuapu yksityiseltä palveluntuottajalta. Hämeenlinnan alueella yksityistä kotipalvelua tarjoavia yrityksiä voitte etsiä seuraavista linkeistä:
Jos päivittäisessä pukeutumisessa on hankaluuksia, on palveluntarvettanne selvitettävä tarkemmin. Täytettyänne lomakkeen lähettäkää se eteenpäin palveluohjaukseen, niin teihin ollaan yhteydessä 7 arkipäivän sisällä.
INFO: Hyvä ravitsemus ylläpitää terveyttä, toimintakykyä ja elämänlaatua sekä nopeuttaa sairauksista toipumista. Liian vähäinen energian saanti tai yksipuolinen ruoka voivat heikentää muun muassa ikäihmisen liikkumiskykyä ja siten altistaa tapaturmille ja kaatumisille. Ikääntyessä monipuolisen ravinnon ja riittävän nesteiden saannin merkitys lisääntyy.Ruoasta on saatava tarpeeksi proteiinia, ravintoaineita, D-vitamiinia ja kuituja. Proteiini ylläpitää lihaksiston kuntoa ja on siksi tärkeää liikkumiskyvyn kannalta. Proteiinia saa esimerkiksi lihasta ja maitotuotteista.Ikääntynyt tarvitsee päivittäin 1 - 1,5 litraa nestettä eli 5 - 8 lasillista juotavaa. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä suositellaan syötävän viisi kourallista päivässä.
Jos ravitsemuksesta huolehtimisessa (esim. ruoan lämmittäminen, syöminen) on hankaluuksia, on palvelutarvettanne selvitettävä tarkemmin. Täytettyänne lomakkeen lähettäkää se eteenpäin palveluohjaukseen, niin teihin ollaan yhteydessä 7 arkipäivän sisällä. Kauppa-asioinnille on kyselyssä oma kohtansa. Kauppa- ja ateriapalveluita on mahdollista hankkia yksityisten palveluntuottajien kautta. Voitte myös hyötyä seuraavista linkeistä:
Gerontologinen ravitsemus ry
Jos teillä on paljon ja säännöllisesti avun tarvetta päivittäisissä toimissanne (esim. ruokailu, lääkehoito, peseytyminen) tai tarvitsette huolenpitoa ja valvontaa esimerkiksi muistisairaudesta johtuen ja läheisenne auttaa teitä, saattaa teillä olla oikeus omaishoidon tukeen. Täytettyänne lomakkeen lähettäkää se eteenpäin palveluohjaukseen, jos toivotte, että teihin ollaan yhteydessä. Voitte myös täyttää Omaolo-omaishoidontuen arvion, joka arvioi oikeuttanne omaishoidon tuen saamiseen ja antaa toimintaohjeita. Voitte hyötyä myös seuraavista linkeistä:
Hämeenlinnan seudun omaishoitajat ja läheiset ry
INFO: Hyvä uni lisää päivittäistä vireyttä ja pitää yllä toimintakykyä ja elämänlaatua. Unettomuus tai huonosti nukkuminen voivat lisätä ikäihmisen tapaturmavaaraa. Jos iäkkäällä henkilöllä on uni- tai nukkumishäiriöitä, niiden helpottamiseksi voi löytää keinoja keskustelemalla lääkärin kanssa. Nukahtamista voi helpottaa ja unen laatua parantaa huolehtimalla säännöllisistä nukkumaanmeno- ja heräämisajoista sekä noudattamalla itselle sopivaa vuorokausirytmiä.
Pitkään jatkunutta unettomuutta on syytä hoitaa. Ottakaa yhteyttä omaan terveysasemaanne.
INFO: Kipu on henkilökohtainen kokemus, joka voi vaikuttaa arjen toimintakykyyn. Taustalla voi olla useita eri tekijöitä. Ennen kuin kipua voidaan tehokkaasti hoitaa, sen syy ja vaikeusaste pitää selvittää. Hoito koostuu sekä kivun aiheuttaneen sairauden että siihen liittyvien oireiden hoidosta. Kipuun liittyy usein oheisongelmia, kuten mielialan laskua ja unihäiriöitä. Näitä hoidetaan tarvittaessa erikseen.
Kipujen taustalla vaikuttavat syyt on syytä selvittää. Ottakaa yhteyttä omaan terveysasemaanne. Jos kivut vaikeuttavat päivittäistä itsestä huolehtimista, kuten esimerkiksi peseytymistä ja pukeutumista, lähettäkää lomake eteenpäin palveluohjaukseen täytettyänne sen.
INFO: Muistin huomattava heikkeneminen tai muutos ei sinällään kuulu normaaliin ikääntymiseen, vaan kyse voi olla muistisairaudesta. Iäkkään ihmisen tai hänen läheisensä muistiin liittyvät huolenaiheet on otettava vakavasti. Muistisairauksien diagnoosilla, hoidolla ja kuntoutuksella voidaan parantaa sairastuneiden toimintakykyä ja elämänlaatua. Toisaalta voidaan sulkea pois myös muita mahdollisia taustatekijöitä, kuin muistisairaus. Tästä syystä on tärkeää hakeutua muistitutkimuksiin. Muistisairaus voi alkuvaiheessa ilmetä monella tavalla. Perinteisten muistiongelmien lisäksi ensioireita voivat olla muun muassa:
• Vaikeus löytää sanoja tai epäasianmukaisten sanojen käyttäminen• Päättely- ja ongelmanratkaisukyvyn heikkeneminen• Taloudellisten asioiden hoitamisen vaikeus• Esineiden käyttötavan ja tarkoituksen ymmärtämisen vaikeus• Mielialamuutokset• Persoonallisuuden muutokset• Epäluuloisuus, pelokkuus• Aloitekyvyn heikkeneminen ja vetäytyminen.
Ottakaa yhteyttä omaan terveysasemaanne jotta teille voidaan tehdä muistin tarkempia tutkimuksia. Myös muuta palvelutarvettanne voi olla syytä selvittää tarkemmin. Täytettyänne lomakkeen lähettäkää se eteenpäin palveluohjaukseen, niin teihin ollaan yhteydessä 7 arkipäivän sisällä. Teille voi olla hyötyä myös seuraavista linkeistä:
Kanta-Hämeen muistiyhdistys
Muistipuisto
INFO: Hyvä tukiverkko, ystävät ja harrastukset voivat auttaa pitämään mielen virkeänä. Monelle hyvää mieltä tuo se, että lähtee kotoa muiden seuraan vaikkapa harraste- tai liikuntaryhmiin.Ikäihmisen masennus voi olla seurausta esimerkiksi toimintakyvyn muutoksista, puolison menetyksestä, alkavasta muistisairaudesta tai yksinäisyydestä. Masennuksen oireita voivat olla mm. alakuloisuus, kiinnostuksen ja mielihyvän katoaminen, vähentyneet voimavarat, poikkeuksellisen väsynyt olo, omanarvontunteen väheneminen, kohtuuttomat itsesyytökset, keskittymisvaikeudet, unihäiriöt ja ruokahalun muutokset. Mahdollisen masennuksen selvittämiseksi ja avun saamiseksi on syytä olla yhteydessä omaan terveysasemaan.
Pitkittyneestä mielialan laskusta tulee keskustella omalla terveysasemallanne. Jos mielialan lasku vaikuttaa päivittäiseen itsestä huolehtimiseen, esimerkiksi ravitsemukseen ja peseytymiseen lähettäkää täytetty lomake eteenpäin palveluohjaukseen, niin teihin ollaan yhteydessä 7 arkipäivän sisällä. Teille voi olla hyötyä myös seuraavista linkeistä:
Mielenterveystalo
Ellei teillä ole omaisia tai läheisiä, jotka voisivat auttaa teitä tarvittaessa, on tietyissä tilanteissa mahdollista saada apua vapaaehtoiskeskus Pysäkin kautta. Myös yksityiseltä palveluntuottajilta voi ostaa esimerkiksi asiointi- tai saattoapua. Palveluiden ostamisessa voi hyödyntää kotitalousvähennystä. Lisäksi tietyissä tilanteissa palvelut on mahdollista saada arvonlisäverottomina. Hämeenlinnan alueella yksityistä kotipalvelua tarjoavia yrityksiä voitte etsiä seuraavista linkeistä: Yksityistä kotipalvelua tuottavat yritykset, Linnan Kehityksen palveluhakemisto.
Turvapuhelinpalvelusta voi myös saada apua, jos teillä on riskiä tai pelkoa kaatumisesta.
Ikäihmisille järjestetään monenlaista avointa kerho-, liikunta- ja harrastetoimintaa. Jos ette ole säännöllisesti yhteydessä muihin ihmisiin ja tunnette olonne yksinäiseksi, kannattaa tutustua esimerkiksi vapaaehtoiskeskus Pysäkin tarjontaan. Hoivaa tarvitseville ikäihmisille järjestetään maksullista kuntouttavaa päivätoimintaa. Voitte hyötyä myös seuraavasta linkistä: Meidän Häme
Päihteiden käyttöön liittyvistä ongelmista on syytä keskustella ottamalla yhteyttä Henkisen hyvinvoinnin palveluihin. Päihdelinkki-verkkopalvelu tarjoaa tietoa ja tukea päihteiden käytöstä ja riippuvuuksista.
Teille voi olla hyötyä seuraavista linkeistä:
Suvanto ry
Kanta-Hämeen sovittelutoimisto
Hämeenlinnan turvakoti
INFO: Turvalliseen liikkumiseen ulkona vaikuttavat hyvät kengät ja kaatumispelkoa voi helpottaa hankkimalla apuvälineitä liikkumisen tueksi, kuten liukuesteet kenkiin, kävelysauvat, kävelykepin tai rollaattorin. Lonkkasuojaimet antavat hyvän suojan lonkkamurtumia vastaan. Hämeenlinnassa liikennöivä joukkoliikenne ja palvelulinjat ovat hyvä vaihtoehto asiointiin ikäihmisille. Myös kotona voi tehdä monenlaisia järjestelyjä arkielämän helpottamiseksi. Turvallinen koti syntyy siten, että kotona vähennetään vaaranpaikkoja sekä selvitetään tapaturmien syitä ja puututaan niihin.Kävely on turvallista kun kulkureiteillä ei ole turhia tavaroita ja kääntyneitä matonkulmia. Riittävä, häikäisemätön valaistus sisällä ja ulkona parantaa turvallisuutta ja helpottaa arkea.Kylpyhuoneessa turvallisuutta parantavat tukikahvat ja kaiteet suihkutilan seinissä sekä WC-pöntön ja pesualtaan vieressä. Lieteen voi asentaa liesivahdin, joka valvoo lieden lämpötilaa ja käyttöaikaa ja katkaisee virran automaattisesti, jos liesi kuumenee liikaa tai on päällä liian pitkään. Korkeajalkaiset, tukevat tuolit sekä tukikahvat seinissä ja portaikoissa helpottavat kulkemista. Apuvälineitä voi tiedustella terveyspalvelujen apuvälinelainaamosta tai niitä myyviltä yksityisiltä yrityksiltä.
Hämeenlinnassa liikennöivä joukkoliikenne ja palvelulinjat ovat ensisijainen vaihtoehto ikäihmisten asiointiliikenteeseen. Palvelulinjat ovat matalalattiaisia pikkubusseja, joiden kyytiin on helppo tulla esimerkiksi rollaattorin kanssa. Kuljettaja avustaa matkustajia ja matkustaja voidaan tarvittaessa hakea kotiovelta saakka. Mikäli liikkuminen julkisella palvelulinjalla ei onnistu, on ikäihmisten mahdollista tällöin hakea sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua. Kuljetuspalvelun myöntäminen perustuu terveyteen ja toimintakykyyn liittyviin kriteereihin ja siinä on tulo- ja varallisuusrajat. Voitte hyötyä myös seuraavista linkeistä: Voimaa vanhuuteen
Kotona voi tehdä monenlaisia järjestelyjä arkielämän helpottamiseksi esimerkiksi pienin korjaustöin tai erilaisin apuvälinein. Terveyspalveluiden apuvälinelainaamosta on mahdollista saada maksutta lainaan tiettyjä apuvälineitä (esim. rollaattori ja suihkutuoli). Apuvälineitä myyvät myös yksityiset yritykset. Tutustu myös ARAn myöntämiin korjausavustuksiin iäkkäille tai vammaisille henkilöille. ARA:n korjausavustuksen saamiseen on tulo- ja varallisuusrajat.
Jos kotona liikkumisessa on hankaluuksia, palvelutarvettanne voi olla syytä selvittää tarkemmin. Täytettyänne lomakkeen, lähettäkää se eteenpäin palveluohjaukseen. Teihin ollaan yhteydessä 7 arkipäivän sisällä.
Turvapuhelinpalvelu voi joissakin tapauksissa lievittää kaatumisen pelkoa. Toistuvien kaatumisten taustalla vaikuttavat terveydelliset syyt on hyvä selvittää. Ottakaa yhteyttä omaan terveysasemaanne. Myös muuta palvelutarvettanne voi olla syytä selvittää tarkemmin. Täytettyänne lomakkeen, lähettäkää se eteenpäin palveluohjaukseen. Teihin ollaan yhteydessä 7 arkipäivän sisällä.
INFO: Taloudellinen turvallisuus on tärkeä hyvinvoinnin osatekijä. Kelan mahdollisia etuuksia ikääntyneille ovat eläkkeensaajan hoitotuki, asumistuki ja perustoimeentulotuki. Kunnallisen terveydenhuollon asiakasmaksuissa on kalenterivuosittainen maksukatto, josta voitte lukea lisää täältä. Ikääntyneen on hyvä tehdä ajoissa myös edunvalvontavaltuutus. Edunvalvontavaltuutuksella voi valtuuttaa haluamansa henkilön huolehtimaan asioistaan sen varalta, että tulee myöhemmin kykenemättömäksi huolehtimaan niistä itse. Lisätietoa edunvalvontavaltuutuksesta löydät esimerkiksi täältä.
Ellette pysty itse tai läheisenne avustuksella hoitamaan taloudellisia asioitanne, palvelutarvettanne voi olla syytä selvittää tarkemmin. Lähettäkää lomake eteenpäin täytettyänne sen, niin teihin ollaan yhteydessä 7 arkipäivän sisällä. Tällöin voi olla tarpeen myös määrätä taloudellisten asioiden hoitamiseksi edunvalvoja. Voitte lukea lisätietoa edunvalvonnasta täältä.
Täyttäkää alla olevat kohdat, mikäli haluatte palveluohjaajan ottavan teihin yhteyttä
Ikäihmisen yhteystiedot, jonka tilannetta kysymyksillä kartoitettiin:
Täyttäkää alla olevat kohdat, mikä tahdotte yhteydenoton johonkin muuhun, kuin yllä olevaan henkilöön
Kaikki edellä täyttämänne tiedot välittyvät salatun yhteyden kautta alueenne palveluohjaajalle. Oman alueenne palveluohjaaja on teihin yhteydessä seitsemän arkipäivän sisällä.
Kun olet täyttänyt lomakkeen, ja haluat lähettää sen, valitse "Tallenna"